کنترل مونوکسید کربن در گلخانه

کنترل مونوکسید کربن در گلخانه بسیار حیاتی می باشد. در فصل زمستان زمانیکه از هیترها و سیستم های گرمایشی گلخانه ای استفاده میکنیم، با برخی چالش تهدیدهایی ها و  از جمله مسمومیت گیاهان با گاز مونو اکسید کربن مواجه هستیم. در حالت طبیعی بیشتر سوخت های فسیلی وقتیکه به طور کامل میسوزند، گاز دی اکسیدکربن و آب از آنها تولید میشود. اما زمانیکه سوخت های فسیلی از جمله گاز، نفت یا گازوئیل به طور ناقص سوخته میشوند، به جای گاز دی اکسید کربن، گاز مونوکسید کربن از آنها تولید میشود. این گاز بسیار خطرناک و سمی بوده و علاوه بر گیاهان برای سلامت افراد حاضر در گلخانه نیز مضر است.

سیستم های گرمایشی که در گلخانه ها مورد استفاده قرار میگیرند، منبع اصلی تولید گاز مونوکسید کربن بوده لذا انخاب یک سیستم گرمایشی مناسب برای گلخانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. لازم به ذکر است که در هیترهایی برق، گاز کربن مونوکسید تحت هیچ شرایطی تولید نمیشود. بنابراین در صورت خرید هیتر برقی برای گلخانه نباید نگران این آلودگی باشید. در این مطلب از وبلاگ کارخانه هیتر اسکندری بیشتر در مورد مسمومیت گیاهان گلخانه ای در اثر گاز مونوکسیدکربن و روش های پیشگیری و مقابله با این خطر را برای شما شرح میدهیم.

در ابتدا بهتر است که با خواص فیزیکی و شیمیایی این گاز آشنا شوید. مونوکسید کربن با فرمول شیمیایی co شناخته میشود و یک گاز بی رنگ، بدون بو بوده و خاصیت تحریک کنندگی ندارند. به همین دلیل تشخیص کنترل مونوکسیدکربن در گلخانه بسیار سخت است. گاز کربن مونوکسید به سرعت در هوا میتواند پخش شود. چراکه این گاز در هوای یک محیط بصورت لایه ای جمع نمیشود بلکه در کل محیط پراکنده میشود.

گازگرفتی گیاهان در گلخانه بر اثر عدم کنترل مونوکسید کربن در گلخانه

احتراق ناقص سوخت ها در مشعل، عمده ترین دلیل تولید گازمونوکسید کربن در گلخانه می باشد. افزایش غلظت این گاز در گلخانه در نتیجه عوامل زیر می باشد:

  • تنظیم نبودن مشعل
  • وجود نشتی و سوراخ بر روی اگزوز بخاری یا بدنه هیتر
  • کمبود اکسیژن در اطراف مشعل
  • استفاده از دودکش نامناسب

در زمستان برای جلوگیری از هدررفت هوای گرم، ورود و خروج هوا و ورودی دریچه ها محدود بوده و این موضوع نیز به نوبه خود باعث افزایش غلظت گازها در محیطهای گلخانه ای میشود.

تأثیر مونوکسید کربن بر روی گیاهان

غلظت بالای این گاز هم برای انسان و هم برای گیاهان خطرناک است. گیاهان در اثر مسمومیت گازی کربن مونوکسید دچار تغییرات و مشکلات زیر میشوند:

  • از بین رفتن گل ها و گل سوزی شدید
  • توقف باردهی
  • مثلثی شدن برگ ها
  • هاشور شدن لبه های برگ
  • پیچ خوردن برگ ها
  • تشکیل میوه های بد فرم و غیره

راه های تشخیص گاز گرفتگی در کشت های گلخانه ای

از بارزترین نشانه های گاز گرفتگی در کشتهای گلخانه ای می توان به مواردی مثل:

  • توقف گلدهی
  • گلسوزی شدید
  • مثلثی شدن و هاشور هاشور شدن کناره برگها مخصوصا برگهای جوان
  • توقف رشد و توسعه اندام سبز
  • توقف باردهی
  • بدفرمی میوه

و مواردی از این دست اشاره کرد. البته باید دقت داشته باشیم که بروز چنین حالت هائی در کشت های گلخانه ای می تواند از سایر عوامل هم باشد به همین دلیل باید نسبت به کنترل سیستم گرمایشی و نحوه عملکرد آن با دقت ویژه ای اقدام کنیم. برای حصول اطمینان می توانید از دستگاه های اندازه گیری مونواکسید کربن در داخل گلخانه هم استفاده کنید.

رفع مشکل گاز گرفتگی در گلخانه‌ها

یکی از راههای رفع این مشکل کنترل گاز co با استفاده از دستگاه های co سنج است. غلظت گاز مونواکسید کربن در هوا بطور طبیعی بین 0.5 الی 5 پی پی ام می باشد. با دستگاه مخصوص کربن مونوکسید متر میتوان غلظت این گاز در هوا را اندازه گرفت. در صورتیکه غلظت این گاز در گلخانه بیش از حد مجاز بود هرچه سریعتر باید منبع تولید آن که دستگاه های گرمایشی هستند را بررسی کنید. توجه داشته باشید که هرگونه تأخیر در این زمینه موجب خسارت و آسیب جدی به گیاهان خواهد شد. گروه صنعتی اصاکو با طراحی و تولید دستگاه کنترلر اقلیم پیامکی 8 رله ای مدل ES-B500 توانسته است این مشکل مهم را برطرف کند. در صورتی که چنین مشکلی در گلخانه خود دارید حتما با ما تماس بگیرید.

اشتراک گذاری

در whatsapp به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در linkedin به اشتراک بگذارید
شما هم می‌توانید در مورد مطلب نظر بدهید.

برای ثبت نظر، از طریق دکمه افزودن دیدگاه جدید اقدام نمایید.

raha zangeneh

مرداد 18, 1401

آیا این نظر به شما کمکی کرد؟

باتشکر محصولی که در مورد کنترل Co معرفی کردین دقتش چقدره؟

Razieh Hashemi

مرداد 18, 1401

آیا این نظر به شما کمکی کرد؟

این سنسور در گلخانه های بسیاری استفاده شده است و دقتش هم بسیار بالاست.

ناشناس

مرداد 20, 1401

آیا این نظر به شما کمکی کرد؟

مطلب خوبی بود ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *